BIOGRAFIJA

Lado-leskovar-1Lado Leskovar je od sredine šestdesetih let, takrat je začel svojo pevsko kariero z zmago na oddaji Pokaži kaj znaš, ena osrednjih slovenskih pevskih osebnosti. Preizkušal se je v vseh zabavno glasbenih zvrsteh, uveljavil se je v slovenskem, jugoslovanskem in evropskem glasbenem prostoru (tu velja spomniti na njegovo izjemno pevsko kariero v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji), pesmi, ki jih je pel na festivalih (tako na Slovenski popevki, kot v Opatiji in še kje), so bile velikokrat nagrajene z najvišjimi festivalskimi priznanji.

Omenimo naj le nekatere izmed festivalov, na katerih je Lado Leskovar nastopil z velikim uspehom, ob domačih so tu še mednarodni – Evrovizija, Intervizija, Glasba ne pozna meja, Jazz z Elizejskih poljan … Prepeval pa je še v Barceloni, Budimpešti, Moskvi, Montreauxu in seveda po vsej nekdanji Jugoslaviji. Za domače in evropske diskografske hiše je posnel vrsto plošč in kaset, v radijske fonoteke prispeval več kot 200 pesmi. 

Njegova pevska kariera je bila povezana tudi z filmskimi vlogami, najbolj odmevna je bila v slovitem angleškem filmu Isadora, v katerem je zaigral ob Vanessi Redgrave. Angleška igralka se je priklonila pevcu in prijatelju Ladu Leskovarju, ko se je udeležila njegovega samostojnega koncerta v ljubljanskem Cankarjevem domu ob 30-letnici Leskovarjeve pevske kariere.

Lado Leskovar se je kot pevec uveljavil v vseh zabavno – glasbenih zvrsteh, vsekakor pa je dosegel enega svojih pevsko ustvarjalnih vrhuncev z imenitnim interpretiranjem tako slovenskih kot svetovno znanih šansonov. Njegova doživeta tenkočutna interpretacija šansonov Zakaj, Glažek vinčka, Vagabund, Pismo za Mary Brown, Tvoje oči Marija, Nekoga moraš imeti rad, Nathalie, Nedelja na Orlyju, Otrok, Potraži me u predgradju, Poslednja postaja,  … omenili smo le nekatere, ga je uveljavila kot imenitnega šansonjerja, ki mu je uspelo uveljaviti šanson tudi v slovenskem okolju. Tu pa najdemo tudi Leskovarjevo intimno in pevsko vezanost na nepozabno poezijo in šansone Franeta Milčinskega – Ježka.

Kot novinar in urednik je deloval na RTV Slovenija. Od leta 1998 je slovenski ambasador UNICEF-a.

Leta 2011 je pri založbi RTS izšel dvojni album z naslovom Za vekomaj z izborom njegovih pesmi od 1963. leta in z najnovejšimi pesmimi. Na njem so meddrugim najbolj znane zimzelene melodije kot so Poslednji vlak, Prelepa si bela Ljubljana, Zemlja Pleše, Si samotna nocoj, Vse rože sveta in novejša, prekrasna naslovna pesem dvojnega albuma Za vekomaj.

Opojni bariton Lada Leskovarja je kot vino, z leti pridobiva na žametu, to vitalnost Lado uspešno potrjuje z rednimi nastopi doma in v tujini.

V petdesetletni karieri je Lado Leskovar posnel več kot 300 popevk in šansonov, sodeloval na mnogih domačih in mednarodnih festivalih, za domače in evropske diskografske hiše pa posnel vrsto plošč in kaset, igral je tudi v nekaj filmih, prejel niz nagrad za interpretacijo, leta 2009 pa Ježkovo nagrado za življensko delo. Leta 1967 je zastopal Jugoslavijo na Evroviziji s pesmijo Vse rože sveta. Od leta 1998 je slovenski ambasador UNICEF-a.

Prvi album:

Bil sem mlajši kakor ti – Puppy Love – Paul Anka / Osvojil prvo nagrado: Festival Slovenska popevka, Bled 1963.

Prva nagrada:

Lado leskovar je osvojil prvo nagrado občinstva in žirije na Festivalu Opatija (v Jugoslaviji) za skladbo “Potraži me u predgradju / Look for me downtown” leta 1964, ki mu je odprla mednarodno glasbeno pot. Od tam (in še danes) sledijo nastopi, snemanja, festivali, TV programi, filmi in predvsem šansoni.

Pesmi:

Poje pesmi pesnikov: France Prešeren, Oton Župančič, Frane Milčinski, Edvard Kocbek, Matej Bor, Smiljan Rozman, Gregor Strniša, Veno Taufer, Igor Torkar, Branko Šoemen, Lojze Krakar, Svetlana Makarovič, Tone Kuntner, Ervin Fritz, Janez Menart, Tone Pavček, Ivan Minatti, Boris A. Novak, Drago Britvić, Desanka Maksimović, Miroslav Antić, Ljubivoje Ršumović, Vesna Parun, Arsen Dedić. Skladatelji: Bojan Adamič, Jože Privšek (Jeff Conway), Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Urban Koder, Nikica Kalogjera, Zdenko Runjić, Kornelije Kovač, Pero Gotovac, Arsen Dedić.

Albumi, nagrade:

Lado Leskovar je posnel več kot 300 popevk in šansonov, snemal je v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, SSSR, Nemčiji, za založbe RTV Slovenija, Sraka, Jugoton, Diskos, Skalinada, Diskoton, RTB, Melodija – SSSR, Philips – Nemčija, prepeval je v Rusiji, Barceloni, Budimpešti, Montreauxu in seveda po vsej nekdanji Jugoslaviji in prejel veliko nagrad žirij za interpretacijo.

Film:

Kekec (1951), Grajski biki (1967, s Stane Sever), Kam po dežju (1967, Filmski festival v Moskvi), Isadora (1968, z Vanessa Redgrave – Golden Palm at Cannes Film Festival).

Festivali:

Eurovision Song Contest (Vienna), Intervision Song Contest (Bratislava), Music Without Borders (London), Jazz from Champs Elysees (Warsaw), Barcelona, Budapest, Moscow, Montreux, Split, Sarajevo, Skopje, Priština, Belgrade, Novi Sad, Zagreb, Slovenska popevka Bled, Ljubljana, Vesela jesen Maribor – Joyful Autumn Maribor, Melodije morja in sonca Portorož – Melodies of the Sea and the Sun Portorož, Zlata roža Portorož – Golden Rose Portorož. Šanskonski festivali: Festival dalmatinske šansone Šibenik (Dalmatian chanson festival Šibenik, Zagrebfest festival šansona Zagreb (Chanson festival Zagreb), Ljubljana, Celje, Belgrade, Rogaška Slatina.